Na dużych wysokościach przeżuwanie i przełykanie to często nie taka prosta sprawa – alpiniści wiedzą o tym lepiej niż ktokolwiek inny. To właśnie opowieści Mathieu Maynadiera zainspirowały markę do prac nad nowym daniem… A gdyby tak stworzyć posiłek, który byłby niezwykle łatwy w spożyciu i jednocześnie odpowiednio kaloryczny? Brzmi jak kwintesencja linii LYO EXPEDITION. Purée ziemniaczane i starannie dobrane sery okraszone sosem Worcester własnej receptury. Mesdames et Messieurs, przedstawiamy Mash&Cheese według Mathieu Maynadiera. On gotował, my liofilizowaliśmy.
Składniki produktu gotowego do spożycia:
puree ziemniaczane (ziemniaki 90%, mleko, masło, przyprawy) 48>#br###sos serowy (mleko 59%, ser Cheddar 18%, ser Pecorino Romano (PDO) 8%, mąka ziemniaczana, ser Gruyère 3,5%, masło, cebula, sól, przyprawy) 40%pieczarki w sosie tamaryndowym (pieczarki 89%, oliwa z oliwek, sól, ocet jabłkowy, syrop z agawy, tamarynd, przyprawy) 12%
Wartości odżywcze | Na 100g | Porcja 90 g (370g po uwodnieniu) |
Wartość energetyczna | 2244 kJ / 539 kcal | 2020 kJ / 485 kcal |
Tłuszcz | 37 g | 33 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 19 g | 17 g |
Węglowodany | 33 g | 30 g |
W tym cukry | 5,6 g | 5,0 g |
Błonnik | 4,1 g | 3,7 g |
Białko | 18 g | 16 g |
Sól | 3,4 g | 3,1 g |
Brak opinii